Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Не може лидерът на опозицията да бъде изгонен от парламентарната зала

Огнян Минчев: Ревизията на приватизацията е опит за нова легитимност на ГЕРБ

Социологът Андрей Райчев и политологът Огнян Минчев коментираха в "Нещо повече" острия тон в политиката. 

В политиката няма как да няма театралност. Те говорят като актьори, изпратени от нас в този театър. Но това е нашата власт и нашата опозиция. Работа на опозицията е непрекъснато да критикува властта. Лидерът на опозицията се казва Корнелия Нинова. Не бива да се гони от залата. Това преди всичко е от глупост. Помрачава целите, които представят. Борисов трябва да осъди това. То по никакъв начин не е в полза за властта. Те сигурно днес много пъти са съжалили, че са сложили този човек начело на Народното събрание, каза Райчев.

Има игра на нерви, но има и дългосрочни причини. За Нинова е много важно да се покаже като ефективна опозиция. Отвори си много фронтове в партията. В конфликт е с много от старите кадри. Не можа да победи на парламентарните избори и това ескалира нейната позиция. А БСП няма кой знае какви шансове да се превърне в управляваща, освен ако не влезе в коалиция. Нинова върви по повърхността и създава този тип конфронтация, смята Огнян Минчев.

Според него ГЕРБ има също проблем – третият мандат създава ясна представа за преяждане с власт. Очевидно е, че има нужда от нова легитимност. Отчаян опит за това е проектът за ревизия на приватизацията. Целта е да се покаже, че са единствените, които не са оцапани. 

 Интервюто на Лъчезар Цветков с Андрей Райчев и Огнян Минчев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени