Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Симитли: В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности

Снимка: БГНЕС

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов обяви, че в рудник „Ораново“, който се намира в землището на едноименния квартал в града, се извършват незаконни дейности и това поставя в риск живота и здравето на хората от квартала, а и на работещите в рудника.

Поредният смъртен случай в мината, отпреди два дни, премина границата на търпението ми, каза кметът на Симитли.

Той припомни, че за последните десет години, откакто рудникът е частна собственост, човешките жертви са 10. Още през лятото на тази година той получава редица жалби от живеещите в квартал "Ораново", че в терен, който е част от концесионната територия, се извършват изкопни работи на повърхността. И че на практика се добиват въглища. Следва няколкомесечна преписка между Общината и управителя на рудника - Димитър Ванков, като представител на концесионера:

Вчера ние поискахме от ДНСК да ни потвърди правена ли е такава проверка и какви са резултатите от нея. От отговора на контролната институция е видно, че дружеството не е представило изисканите от ДНСК годишен работен проект за 2017-а година на находище „Ораново“, работния проект за надземна ликвидация на подземни изработки в район „Горно Ораново“, както и други графични материали и становища относно извършващите се работи в район „Горно Ораново“ на рудника.

Има обаче писмо от Министерството, което одобрява извършването, забележете, само на дейностите по обезопасяване от нахлуване на повърхностни води, чрез прокарване на отводнителни траншеи. Твърди се, че за това не се изисква работен и технически проект.

Апостол Апостолов е категоричен, че зад този параван на отводняването се прави друго и то е опасно за хората и за работещите в мината:

След трагедията от лятото на 2013-а, когато в една от галериите нахлува огромно количество кал, земна и скална маса и затрупва живи четирима миньори, по разпореждане на прокуратурата се прави сериозно обследване  на целия район на свлачището. Изводите са повече от тревожни. Заради силната сеизмичност са регистрирани огромни пукнатини в земята и сериозни разломи. Учените от БАН допускат, че част от причините са и въгледобивните дейности под земята. Единственото успокоение към момента е, че районът е под специален мониторинг.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени