Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 249 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши по-силно от очакваното, достигайки 6-седмичен връх, но въпреки това остава недалеч от 44-годишното дъно от преди месец, което е пореден знак за силата на трудовия пазар във водещата икономика в света.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 11-и ноември нараснаха за втора поредна седмица с 10 000 до 249 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно по-слабо повишение до 235 000, показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица се отдалечават от тяхното 44-годишно рекордно дъно от 223 000, достигнато през седмицата до 14-и октомври.

Департаментът по труда отбеляза, че вредите от ураганите "Ирма" и "Мария" все още се чувстват в някои от териториите на САЩ и предупреди: "Процедурите при подаване на молби за помощи при безработица продължават да бъдат сериозно нарушени на Вирджинските острови, докато длъжностни лица в Пуерто Рико сега обработват изостанали заявки".

Трябва също така да се има предвид, че този тип данни бележат резки колебания около официални празници, като данните за последната седмица включват 11-и ноември - Денят на ветерана в САЩ.

Въпреки нарастването на молбите за втора поредна седмица, те остават под важното ниво от 300 000 вече повече от две и половина години насам (за 141-ва поредна седмица), като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база пък се повишиха с 6500 до 237 750 за седмицата до 11-и ноември, отскачайки от неговото най-ниско ниво от април 1973 година насам, достигнато през седмицата до 4-ти ноември.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 4-ти ноември пък се понижиха с цели 44 000 до 1,86 млн. броя, достигайки ново 44-годишно дъно (най-ниско ниво от декември 1973 година насам). По този начин молбите за помощи остават за 31-ва поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна