Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев напуска Народното събрание

Цвета Караянчева е новият председател на НС

| обновено на 17.11.17 в 10:12


Председателят на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че е подал лично оставката си в деловодството на парламента. Така дебатът за нея не е необходим. Действията му бяха аплодирани от всички депутати в пълната зала. 

Пленарното заседание под ръководството на Цвета Караянчева започна в 9:36 часа, а в 9:37 ч. Димитър Главчев пожела да направи изявление пред депутатите. Той заяви, че е внесъл своята оставка в деловодството, с което не е нужно да се провежда дебат около нея. Главчев напуска не само поста председател на НС, но и депутатската банка.
С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен, двоен аршин може да го наречете вие. Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Още един път казвам: Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил абсолютно в рамките на правилника за организация дейността на Народното събрание. Смятайте, че това е отново морален акт, както е всяка една оставка, разбира се – морален акт – и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство.

След като подаде оставка, Главчев съобщи пред журналисти, че е решил да напусне и парламента :

Колегите настояват да остана, но аз пак ви казвам, лично за себе си смятам, че ми е трудно да стоя в един парламент с госпожа Нинова и господин Кутев.

Главчев заяви, че не е упражняван политически натиск за решението му да се оттегли:

Борисов нищо не е поискал. След като говорихме един час, Борисов каза: "Решавай си", защото разговорите бяха такива, че 50 на 50 беше дали да си я подам, или не. Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон. Никакъв политически натиск не е имало към мен от коалиционните партньори, от ръководството, тъй като позициите бяха горе-долу 50 на 50.

От трибуната на Народното събрание лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред депутатите:

Нека с тази оставка на колегата Димитър Главчев да няма спекулации. Той го прави само и единствено воден от националния интерес. Той го прави само и единствено, за да възстановим нормалното състояние и работоспособност на Българския парламент.


Според Корнелия Нинова оставката е била неизбежна:

Днешното решение на господин Главчев беше неизбежно и правилно, но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство. Урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция.

Председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров нарече оставката на Главчев компромис в името на националния интерес и добави: 
В този случай принципно основание за оставка на Главчев нямаше. Нямаме нарушение на Правилника, нямаме простъпка, заради която той да си плати. Прави го като компромис. Дано това да бъде оценено от страна на БСП и да не се превърне в повод за някакви изнудвания. Това вече би било лоша практика!
За председател на Народното събрание беше избрана Цвета Караянчева.

Горещи теми

Войната в Украйна