Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание

| обновено на 17.11.17 в 11:46
Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Цвета Караянчева от ГЕРБ беше избрана за председател на Народното събрание с гласовете на 138 народни представители. Против кандидатурата гласуваха трима, а 71 депутати се въздържаха. 

Кандидатурата на Караянчева беше предложена от Цветан Цветанов и беше единствената за поста. От парламентарната трибуна тя заяви:

Ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определени региони от държавата.  Когато тонът излиза от добрите рамки, трябва някой да потушава тази емоция и работата на председателя на Народното събрание е точно тази. И сигурно понякога ще има емоционални моменти, но ние трябва да проявим мъдрост, трябва да бъдем далновидни, защото това, което ни предстои в следващите няколко месеца, е рядък шанс, който получаваме само след 10 години членство в Европейския съюз. Затова, колеги, обръщам се към всички, нека да бъдем мъдри и смирени!  Нека високо да казваме своето мнение и да защитаваме своите тези, но винаги да мислим за България. Надявам се да оправдая доверието ви.

Парламентът ще заседава извънредно на 21 ноември, вторник, от 14.45 часа. Това решиха депутатите по предложение на новия председател на парламента. Единствената точка в дневния ред за извънредното заседание е обръщение на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни към Народното събрание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!