Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара след разрастване на скандала за руска намеса в предизборната борба в САЩ преди година

Щатският долар губи почва под краката си в началото на петъчната търговия след информация на "Уолстрийт Джърнъл", според която още към средата на октомври специалният разследващ Робърт Мюлер е отправил официална призовка на повече от дузина висши представители на предизборния екип на президента Доналд Тръмп да предоставят документи, свързани с евентуална руска намеса по време на президентската кампания в САЩ преди година.

В призовката се настоявало от над дузина поименно изброени служители на кампанията на Тръмп да предоставят документи и имейли, които включват определен набор от ключови думи, свързани с Русия, като това представлява първо подобно официално нареждане от разследващия екип на Робърт Мюлер по отношение на лица, доста близки до самия президент. Източник на "Уолстрийт Джърнъл" обаче допълва, че призовката не може да принуди никой от цитираните служители да свидетелства пред Голямото жури на Мюлер.

Информацията доведе до натиск от продажби на долари през днешната азиатска и в началото на европейската търговия, като доларовият индекс спрямо останалите шест основни валути се понижи с 0,4% към 93,51 пункта.

Еврото поскъпна за кратко до двудневен връх около 1,1821 долара, преди да стабилизира точно под 1,1800 нивото. В същото време зелените пари се понижават с 0,4% към 4-седмично дъно от 112,40 йени и с 0,25% към 0,9902 швейцарски франка, докато паундът поскъпва с 0,35% към 1,3256 долара.

Понижението на щатския долар е факт въпреки вчерашното успешно гласуване в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) на данъчния законопроект, предложен от републиканските конгресмени. Трябва обаче да се има предвид, че републиканските сенатори предлагат доста по-различен проект за данъчна реформа, който да бъде гласуван от Сената и това едва ли ще стане факт преди Деня на благодарността в края на следващата седмица. Републиканците в Сената разполагат с много по-скромно мнозинство (от едва два гласа), което би направило доста по-трудно приемането на тяхната версия за данъчни промени. Дори техният законопроект да бъде одобрен, ще последва сложна процедура по намиране на баланс между него и вече гласувания данъчен закон от Камарата на представители, преди в крайна сметка да бъде одобрен новият закон за данъчни реформи, който да бъде подписан от президента Тръмп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна