Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей ще разговаря с Туск в опит да придвижи преговорите за нова търговска сделка с ЕС

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще води в Гьотеборг разговори за Брекзит с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в опит да придвижи преговорите напред за постигане на нова търговска сделка между Великобритания и ЕС.

Срещата на Тереза Мей не бе официално обявена във Великобритания, но говорител на Доналд Туск разпространи съобщение в социалната мрежа Туитър, че двамата ще разговарят в рамките на социалната среща на върха в Гьотеборг. ЕС продължава да отказва да обсъжда бъдещото партньорство, включващо търговията, с аргумента, че няма достатъчно напредък по трите основни точки в първия кръг на преговори, включващи „сметката по развода“. Във Великобритания обаче се надяват на срещата на високо равнище на ЕС през декември да бъде дадена „зелена светлина“ за втория кръг на преговори.

Британското ръководство продължава да се опитва да убеди европейските лидери, че прави достатъчно за постигането на напредък. Очаква се в подобен дух да протече и срещата на Тереза Мей с Доналд Туск. Някои медии спекулират, че Тереза Мей е готова да предложи по-голяма сума по сметката по развода, за да започнат търговските преговори.

Снощи в Берлин, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис отказа да говори за конкретна сума. Той посочи, че е малко вероятно сделка да не бъде постигната, но предупреди Европа, че е грешно да се поставя „политиката над просперитета“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна