Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС поиска да се отмени прехвърлянето на делата за корупция към спецсъда

Върховният касационен съд (ВКС) поиска от Конституционния съд (КС) да отмени като противоконституционно прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд. Според магистратите от Наказателната колегия на съда смяната на подсъдността на т.нар. "корупционни престъпления" противоречи и на международни договори, по които България е страна.

Още преди две седмици стана ясно, че последните промени в НПК тръгват към Конституционния съд заради усещането за извънредност, което оставя трансфера на дела срещу конкретни хора от един съд в друг. Мотивирайки възраженията си, върховните съдии направиха и аналогия с Народния съд от 1944 година.

Извънредни съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели, пишат те в искането си до Конституционния съд.

Съдиите от Наказателната колегия на ВКС вижда отклонение от общоустановените правила за общите съдилища и в друга законодателна промяна, според която спецсъдии, прокурори, следователи и съдебни служители имат право на до шест заплати повече от тези на редовите магистрати. Те възразяват срещу това - чрез финансова мотивация, да се узаконява двоен стандарт сред магистратите.

В Конституционния съд е образувано дело под номер 10. Негов съдия докладчик ще е Таня Райковска, бивш върховен съдия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна