Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане на виртуалните валути, което увеличава опасността от измами.

Първичното предлагане на виртуални валути е иновативен начин за набиране на средства от широк кръг хора, като се издават виртуални валути или виртуални парични единици, обясняват от Комисията за финансов надзор. В тези случаи физическо лице или фирма предлагат или обменят издадените от тях валутни единици срещу традиционни валути като еврото или познати виртуални валути като "биткойн" и "етер".

Тъй като все още няма разписани правила, подобни сделки не се регулират, следователно инвеститорите няма как да потърсят правата си в случай на измама. Освен това цената на подобни сделки е много непостоянна, а отклонението в параметрите много голямо, което създава риск от големи загуби, допълват от финансовия регулатор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна