Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка организира исторически концерт във Венеция

Исторически концерт във венецианския Арсенал
Снимка: San Martino a Natale

Все по-често ни се случва да четем бомбастични заглавия как българи са "покорили" или "завоювали", или "взривили" публиката със свои концерти. Но ето, че и ние имаме случай да кажем напълно заслужено: Българка вписа името си в историята на Венеция. Тя накара легендарната венецианска марина да се покори на нейните желания.

Кремена Николова е млада българска цигуларка, която от няколко години е избрала невероятния италиански град за свой дом. Там тя вече четвърта година организира международния музикален фестивал San Martino a Natale.

На 11 ноември, празника на Свети Мартин, ансамбъл Sonatori de la Gioiosa Marca изнесе концерт във венецианския Арсенал.

Това е една емблема на този град. Военноморският флот - La Serenissima е известна с тази институция. Свирихме в зала, която досега никога не е била отворена за обществеността, понеже това е военна зона. Изключително място - току-що реставрирано, огромна, 85 метра дълга зала с чудесна акустика. Аз исках тази зала още миналата година, когато заговорихме за сътрудничество с военноморския флот на Венеция. Досега явно на никого не е идвала подобна идея. Но, както знаете, не е толкова лесно една чужденка да се промъкне в подобно място. Миналата година по съображения на Адмирала, че не е възможно да ползваме точно тази зала, ни приютиха във Военноморското училище. Но след концерта ни тогава отзивите бяха страхотни и тази година направо бяхме поканени в Арсенала. Имаше огромен интерес! - това сподели цигуларката, основател и артистичен директор на фестивала.

Откриването на фестивала се състоя на 10 ноември в Мурано - с необичайна обстановка, сред венецианско стъкло. А на 14 ноември цигуларят Антон Мартинов направи интегрално изпълнение на 24-те капричии на Николо Паганини.

Цялото интервю с Кремена Николова и интересни подробности за предстоящите събития в рамките на четвъртото издание на San Martino a Natale във Венеция чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна