Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Худак: Европейската икономика изостава в конкурентоспособността си в глобален мащаб

Европейската икономика не е достатъчно конкурентна в глобален план, заяви в интервю за "Събота 150" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак. Банката е отговорна за осигуряването на финансиране по плана "Юнкер". Според Худак възходящият икономически цикъл трябва да се използва за развитието на успешен бизнес. Фондът за стратегически инвестиции, чрез който се осигуряват заеми за компаниите по плана "Юнкер", работи успешно. За него има осигурен финансов ресурс до 2020 година, а вече се работи по продължаването му.

Пред програма "Хоризонт" Худак прогнозира, че все повече компаниите ще се подпомагат чрез изгодни заеми, а не с безвъзмездни средства, както досега:

В момента икономиката се развива добре. Навсякъде в Европа отчитаме добра ситуация и нарастващ брутен вътрешен продукт. Факт е обаче, че европейската икономика не е достатъчно конкурентоспособна на глобално ниво и изостава в развитието на иновациите. Като Европейска инвестиционна банка фокусираме работата си именно върху проблемните места, насърчаваме публично-частните партньорства и проектите, чрез които по-добре можем да посрещнем предизвикателствата.

Цялото интервю с Васил Худак можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна