Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Александър фон Хумболт“ с принос за развитието на българо-германските научни отношения

Държавният глава Румен Радев удостои Фондация „Александър фон Хумболт“ с Почетен знак на Президента на Републиката
Снимка: БГНЕС

Фондация "Александър фон Хумболт“ подпомага българската наука от началото на 60-те години, когато първият български учен пристига в Западна Германия със стипендия на фондацията. Оттогава, въпреки Студената война и Желязната завеса, спиращи контактите между двете части на разделена Европа, близо 400 български изследователи и емблематични за българската научна общност личности са подкрепени в научната си дейност с Хумболтова стипендия. Мнозина са носители на престижната Хумболтова награда.

Тази седмица награда получи и фондацията "Александър фон Хумболт“ за изключителния принос за развитието на българо-германските научни отношения и подкрепа на българския научен потенциал. Президентът Румен Радев връчи най-високото институционално отличие - почетния знак на Президента на Република България, на генералния секретар на фондацията д-р Ено Ауфдерхайде.

Подтисничеството на свободата в науката върви винаги ръка за ръка с подтисничеството на различното мнение. Това са думи на д-р Ено Ауфдерхайде. Макар и казани по друг повод, те добре описват историята на българо-германските отношения в научната сфера:

Самият факт, че с помощта на фондацията първият български учен пристига в Западна Германия още през 1964 г., показва, че науката може да хвърля мостове дори и в политически сложни времена. Това се случва все пак почти десет години преди установяването на официални дипломатически отношения между България и Германия. С падането на Желязната завеса настъпиха сериозни промени. Днес вече свободно разменяме знания. Освен това радостното е, че обменът се отнася не само до хората на науката - не малко хумболдианци, стипендианти на фондацията, днес работят в други сфери, представени са включително и в политиката и икономиката.

При среден процент 0,72 за ЕС, ние сме с 0,27. В Германия този процент е 0,92, т.е. три пъти повече. Това отбеляза в интервю за "Хоризонт" проф. Илза Пъжева, председател на Хумболтовия съюз в България и международно признат авторитет в областта на молекулярното моделиране:

Всъщност подкрепата на науката в Германия в сравнение с българската не се измерва само в процента от БВП, тя е мултидименсионална. Трябва да инвестираме в наука. Необходимо е по-ясно разбиране за ролята на науката за развитието на нашето общество, за нашата държава. Без наука няма прогрес в нито едно отношение.

Цялото интервю с д-р Ено Ауфдерхайде и проф. Илза Пъжева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!