Фондация "Александър фон Хумболт“ с принос за развитието на българо-германските научни отношения

Държавният глава Румен Радев удостои Фондация „Александър фон Хумболт“ с Почетен знак на Президента на Републиката
Снимка: БГНЕС

Фондация "Александър фон Хумболт“ подпомага българската наука от началото на 60-те години, когато първият български учен пристига в Западна Германия със стипендия на фондацията. Оттогава, въпреки Студената война и Желязната завеса, спиращи контактите между двете части на разделена Европа, близо 400 български изследователи и емблематични за българската научна общност личности са подкрепени в научната си дейност с Хумболтова стипендия. Мнозина са носители на престижната Хумболтова награда.

Тази седмица награда получи и фондацията "Александър фон Хумболт“ за изключителния принос за развитието на българо-германските научни отношения и подкрепа на българския научен потенциал. Президентът Румен Радев връчи най-високото институционално отличие - почетния знак на Президента на Република България, на генералния секретар на фондацията д-р Ено Ауфдерхайде.

Подтисничеството на свободата в науката върви винаги ръка за ръка с подтисничеството на различното мнение. Това са думи на д-р Ено Ауфдерхайде. Макар и казани по друг повод, те добре описват историята на българо-германските отношения в научната сфера:

Самият факт, че с помощта на фондацията първият български учен пристига в Западна Германия още през 1964 г., показва, че науката може да хвърля мостове дори и в политически сложни времена. Това се случва все пак почти десет години преди установяването на официални дипломатически отношения между България и Германия. С падането на Желязната завеса настъпиха сериозни промени. Днес вече свободно разменяме знания. Освен това радостното е, че обменът се отнася не само до хората на науката - не малко хумболдианци, стипендианти на фондацията, днес работят в други сфери, представени са включително и в политиката и икономиката.

При среден процент 0,72 за ЕС, ние сме с 0,27. В Германия този процент е 0,92, т.е. три пъти повече. Това отбеляза в интервю за "Хоризонт" проф. Илза Пъжева, председател на Хумболтовия съюз в България и международно признат авторитет в областта на молекулярното моделиране:

Всъщност подкрепата на науката в Германия в сравнение с българската не се измерва само в процента от БВП, тя е мултидименсионална. Трябва да инвестираме в наука. Необходимо е по-ясно разбиране за ролята на науката за развитието на нашето общество, за нашата държава. Без наука няма прогрес в нито едно отношение.

Цялото интервю с д-р Ено Ауфдерхайде и проф. Илза Пъжева можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Украинският шофьор е карал след употребата на наркотични вещества.

Девет години затвор за украинския шофьор, причинил смъртта на младо семейство

Окръжният съд в Пловдив постанови 9 години затвор за украинския шофьор на камион Станислав Пислар, който причини смъртта на младо семейство на магистрала „Тракия“.  Катастрофата стана   28 май тази година. Украинският шофьор е карал след употребата на наркотични вещества. Той не е видял ограниченията по магистралата, където по това..

публикувано на 13.12.18 в 18:37

БЧК Велико Търново раздава хранителни продукти на нуждаещи се граждани

Във Велико Търново Българският червен кръст започна раздаването на помощите с хранителни продукти за одобрените от социалните служби нуждаещи се граждани. За областта в програмата са включени близо 10 хиляди социално слаби. 1169 са одобрените граждани във Велико Търново, които получават по 24 килограма храни от 16 артикула. "За празниците, имам едно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

НМД настоява за обществено обсъждане на преструктурирането на болница “Лозенец“

Планът си за преструктуриране на болница "Лозенец" в Детска многопрофилна болница да се представи на широко обществено обсъждане, настояват в отворено писмо от Националната мрежа за децата (НМД). Трябва да се създадат ясни правила за управление и механизми за прозрачност и граждански контрол , както и да се представи екип за управление на..

публикувано на 13.12.18 в 17:42

Нобелистът Бари Бариш – гост на България

На 11 и 12 декември в БАН и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гостува единият от тримата лауреати на Нобеловата награда за физика от 2017 година. Професорът от Калифорнийския технологичен институт и ръководител на проекта LIGO Бари Бариш, който бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Алма Матер изнесе пред свои български колеги..

публикувано на 13.12.18 в 17:40
Николай и Евгения Баневи в Специализирания наказателен съд на заседанието му на 7 декември в София.

Евгения и Николай Баневи остават окончателно в ареста

Окончателно Евгения  и Николай Баневи остават в ареста. Решението е на Апелативния специализиран съд. Малко след произнасянето му двамата дадоха импровизирана пресконференция в съдебната зала. Разговорът с медиите беше поискан и специално разрешен от съдебния състав. След като чу, че молбата за по-лека мярка за неотклонение е..

обновено на 13.12.18 в 17:09

Науката и Далечният изток

От времето, когато Маршал Маклуан обобщи, че светът се превръща в глобално село с помощта на Интернет, мина около половин век. И днес, обаче при модерните съчетания на глобално и локално, които родиха дори новата дума „глокализация“, отчитането на националната идентичност и особеностите на онова, което наричаме „манталитет“ остава необходимо познание...

публикувано на 13.12.18 в 17:05

С електронен калкулатор всеки софиянец може да изчисли данъка на колата си

По инициатива на Столична община е изработен електронен калкулатор, с   който всеки собственик на автомобил в София може да изчисли дължимия данък за колата си за 2019 година. Формулата включва година на производство, мощност и екологичният стандарт. Калкулаторът в момента е в тестов период, подчерта зам.-кметът Дончо Барбалов: "Хората..

публикувано на 13.12.18 в 16:55