Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия в Зимбабве се събира утре, за да отстрани Робърт Мугабе

Протестиращи в Зимбабве държат плакат с призив: Спрете Грейс (Мугабе)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата партия в Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) е свикала извънредно заседание на централния комитет за утре сутринта, на което ще отстрани 93-годишния президент Робърт Мугабе от лидерския пост, предаде Ройтерс, като се позова на партиен източник.

На заседанието е предвидено да бъде взето решение за връщане в ръководството на партията на вицепрезидента Емерсън Мнангагва и да бъде отстранена съпругата на Мугабе, Грейс от поста лидер на женската лига към ЗАНУ-ПФ. 

Междувременно десетки хиляди хора излязоха по улиците на столицата на Зимбабве Хараре, за да протестират срещу  президента Мугабе, който почти 4 десетилетия управлява страната. Протестиращите приветстват армията, която по-рано тази седмица завзе властта. В демонстрацията участват и бели, и цветнокожи. 

 Американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова за завръщане към гражданско управление в Зимбабве. Той добави, че страната има шанс да тръгне по нов път на демокрация, на фона на признаците, че дългогодишният авторитарен президент Мугабе ще бъде принуден да се оттегли от власт чрез безкръвен преврат. 

Беше съобщено още, че Робърт Мугабе ще се срещне утре с командването на въоръжените сили, които поеха контрола в страната. Президентът Мугабе ще се срещне с главнокомандващия на отбранителните сили на Зимбабве, заяви водещата на новините на държавната телевизия Зед Би Си (ZBC), позовавайки се на католическия свещеник Фиделис Муконори, който е посредник в преговорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна