Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Княжево" и Владая блокираха за кратко главен път Е-79

| обновено на 19.11.17 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излязоха на 5-ия си протест от миналата година досега. Те блокираха за кратко главен път Е-79. Жителите на "Княжево" и Владая носеха плакати с надписи "Стига бездействие. Стига лъжи".

Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района.

На няколко пъти, след 12 часа, за по минута, двайсетината протестиращи преминаваха по пешеходната пътека до Александровия мост. Водачите на  автомобилите ги изчакваха, до напрежение не се стигна.

Пред "Хоризонт" председателят на инициативния комитет Васил Николов посочи за какво настояват хората в района:

Искаме пешеходен светофар на гара Владая, където е изключително опасно за пресичане. В момента има един светофар, разделящ пешеходец, но никой не му обръща внимание. Там минават възрастни хора за гарата. Другото, което е - на Александровския мост все още очакваме пешеходния светофар, който от общината обещаха. Другото, което очакваме също да се случи и е много важно, възстановяването на маршрутна линия 22.

Хората искат и да има още курсове по автобусна линия А 58:

Чакаме повече от половин час и автобусите са страшно разбити, стари са, каза една от недоволните.

Настоява се и за улично осветление във Владайското дефиле.

Протестиращите имат забележки и към рехабилитацията на път Е-79. Смятат, че той е ремонтиран набързо и че заради недобро отводняване при валежи с наводняват дворове и улици. Отводнителните шахти са без капаци, знаците и пътната маркировка са неадекватни и опасни, казват недоволните. Те допълват, че в определени участъци на Е-79 мантинелите са махнати, което създава предпоставки за пътни инциденти.

По-рано Васил Николов отправи критика към извършвания от АПИ ремонт по пътя София – Перник::

Шахтите си остават старите, много от тях са запушени, прави се едно асфалтиране, на което шахтите са под нивото на пътя и създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия, маркировката не съответства на знаците.

Председателят на инициативния комитет във Владая и "Княжево" Васил Николов каза още, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще излязат на протест и следващата седмица. 

Протестите продължават, докато исканията ни не бъдат чути, казаха протестиращите, а  ако това не се случи, ще организираме по-сериозен и голям протест в центъра, пред "Московска".

От Агенция "Пътна инфрастурктура" съобщиха за „Хоризонт“, че всички мерки за почистване на шахти по пътя са изпълнени, а в следващите дни ще бъдат поставени табели за ограничение на скоростта и промени в движението. Цялостният ремонт ще завърши през 2018 година, пише още в съобщението. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна