Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елдар Алиев представя своя версия на класическия балет "Корсар" в София

Снимка: Facebook страница на Софийската опера и балет

Световноизвестният хореограф Елдар Алиев е в България, за да представи своя версия на класическия балет "Корсар" от Адолф Адам. Премиерата е на 24 ноември в Софийската опера. За предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" той сподели, че харесва работата си и ще продължи да прави нови версии на класическите творби

Не веднъж съм го казвал, че балетният театър е съвсем различно нещо от музея. В музея е нормално и естествено да се реставрират, да се възстановяват обектите в първоначалния, оригиналния им вид, но балетните произведения постоянно подлежат на преразглеждане. Ритъмът на живота, възгледите на хората, физическите елементи извън балета, всичко това влияе и с него трябва да се съобразяваме. Днес живеят онези балети, които ги преразглеждат и разработват талантливи творци.
Спектакъл, който днес е актуален, вълнува, въздейства, няма да се заема с него. Защо? Нека да си съществува!  Когато виждам, че някой интересен класически спектакъл сега се нуждае от едно преработване, от едно преразглеждане ще намеря навярно смелост да се опитам. За "Корсар" даже мога да кажа, че даже това не е преразглеждане, а просто аз си направих по мое усмотрение един спектакъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна