Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Перник

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет за прогонване на злите духове на пътя край Микре

| обновено на 20.11.17 в 12:09
Снимка: БГНЕС


В Перник 20-и ноември е обявен за ден на траур в памет на деветимата загинали след тежката катастрофа край ловешкото село Микре в петък. 

Рано тази сутрин в централния храм „Св. Иван Рилски“ в Перник бе отслужена литургия в памет на загиналите в катастрофата край Микре. Много граждани отдадоха почит към загиналите 9 жители на града. Предстоятелят на храма, иконом Николай Колев, отправи заръка към всички присъстващи Бог да им дава здрав разум. Първи в храма бяха председателят на местната структура на Съюза на слепите Асен Алтънов и председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев:

Единственото в момента, което можем да направим, е да се присъединим към болката на роднините на починалите и да изразим нашите съболезнования, да се молим за бързото възстановяване на останалите пострадали, каза Алтънов.

В момента за нищо друго не ни се говори, освен да бъдем съпричастни с болката на хората, заяви Долапчиев.

На литургията присъства и кметът на Перник Вяра Церовска и нейният екип. 

Днес Община Перник открива и дарителска сметка към БЧК в помощ на пострадалите и семействата им, съобщи в предаването "Преди всички" кметът Вяра Церовска:

Община Перник изразява своята съпричастност, съжаление и почит към жертвите. Траурните агенции в Перник също изразиха своето лично отношение и за тяхна сметка е транспортът, всички бяха транспортирани вчера след обяд тук. Погребенията са финансирани от Община Перник. Отделно, за всяка една от жертвите е отпусната помощ в размер на 325 лева, която ще получат до края на седмицата. Днес ще открием банкова сметка през БЧК, ще я дадем на медиите, за да може всички, които имат отношение, които желаят да помогнат на пострадалите, тъй като процесът на възстановяване ще бъде дълъг и сложен, могат да участват и да помогнат на пострадалите семейства.

Събитие от такъв род засяга не само семействата, но и по-голяма група хора. Това каза пред "Хоризонт" Десислава Георгиева, психолог от секцията за кризисни интервенции в Дружеството на психолозите в България:

Това, което трябва да се направи, е основно работа по нормализиране на ситуацията, която е свързана и с намаляване на тревожността и с оценка на психичното състояние на всеки един от засегнатите и в краткосрочен, и в дългосрочен план, да се работи с близките и с общността.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет за прогонване на злите духове на пътя София - Варна, край село Микре. След катастрофата в петък, на този път последваха още две, при които загинаха двама души. За трите дни ранените са 26.

Дядо Гавриил каза, че, когато е станал Ловчански митрополит, е отслужил водосвет на място от главния път София – Варна в района на Абланица, където тогава също са ставали много катастрофи:

От тогава до сега там няма. Да се помолим Господ да помогне, да пази хората, но трябва да внимават и шофьорите. Нека се научим ние - християните, преди да пътуваме, да се помолим на Господ. Има една особена молитва за това и това много помага, каза митрополит Гавриил.

В Плевен също беше отслужена панихида за загиналите в катастрофи на пътя.

23 са жертвите, над 250 ранените от началото на годината при пътнотранспортни произшествия на територията на областта.

Областният управител Мирослав Петров каза за "Хоризонт", че инициира това възпоменание с цел напомняне за пътнотранспортния травматизъм в страната:

Същевременно ще текат акции и операции по линия на "Пътна полиция" - превантивен ефект за намаляване на тези жертви. Да се замислят когато тръгват на път, начинът, по който шофират и съответно родителите да обръщат внимание на своите деца за начина на шофирането и техния ангажимент към поведение им. 

Цялото интервю с Вяра Церовска и Десислава Георгиева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна