Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският кабинет е готов да подкрепи Тереза Мей относно увеличаване на офертата за сметката по развода с ЕС

Британският премиер Тереза Мей се очаква да получи в понеделник зелена светлина от министрите в своя кабинет да увеличи офертата към ЕС по отношение на сметката по "развода", известен като Брекзит, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки неназовани източници от правителството на Обединеното кралство.

Евроскептиците в британския кабинет, начело с външния министър Борси Джонсън, са дали индикации, че при определени условия биха приели повишаване на размера на настоящата оферта на Великобритания от 20 млрд. британски лири. Според "Файненшъл Таймс", един от министрите е прогнозирал, че предложението за сметката по развода може да бъде увеличено до и дори над 40 млрд. паунда. По този начин ще бъде намалена финансовата дупка спрямо оценката на Европейския съюз, че Брекзит ще струва на Обединеното кралство около 60 млрд. британски лири.

Финансовият министър Филип Хамънд заяви в неделя в програмата на Андрю Мар на Би Би Си: Мисля, че сме на ръба на сериозно придвижване на преговорите с ЕС и приключване на досегашното буксуване, така че хората да започнат да виждат по-голяма яснота относно бъдещето.

В понеделник Тереза Мей ще събере своя нов т.нар. "вътрешен кабинет" за Брекзит, за да обсъди тактиката преди срещата на Европейския съвет през декември. От министрите се очаква да обсъдят спорния въпрос, как да се изяснят финансовите ангажименти, които Великобритания е готова да поеме, когато напусне ЕС.

Британският премиер иска да убеди лидерите на Европейския съюз да вземат решение на предстоящата среща за преминаване на преговорния процес по Брекзит към втора фаза, включваща дискусии за бъдещите търговски отношение (т.нар. "търговска сделка"). Тереза Мей също така иска да бъде постигнато споразумение по принцип и относно "преходната сделка", предоставяща преходен период, в който Великобритания да запази до голяма степен настоящите си отношения с ЕС, след като Обединеното кралство напусне Съюза официално в края на март 2019-а година.

Новината, че властите в Лондон могат да се съгласят на по-голяма по размер сметка за развода с ЕС, допринася за поскъпване на британската лира с 0,4% към близо триседмичен връх от 1,3273 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,25% към 7-дневно дъно от 0,8872 паунда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!