„Полифонии“ на Любен Генов

Доц. Ружа Маринска открива изложбата на Любен Генов
Снимка: Ани Петрова

В новата си изложба в галерия „Стубел“ със звучното име „Полифонии“ художникът Любен Генов показва една по-различна абстрактна живопис. В тези обаче, на пръв поглед, чисти абстракции, авторът е изградил други пространства, изразява други измерения на конкретна реалност, която е на ниво разум, философия, илюзия, нова действителност. Понятието полижфония по някакъв начин хармонира с относителната завършеност на всяка от творбите на Любен Генов. И в тази многопластова живопис зрителят търси своята хармония, своя звук и цвят, който изграждат неговата полифонична звучност. Любен Генов казва, че работи на музика, а историята на изкуството назад във времето още от Василий Кандински, изразява тази връзка между живописта и музиката. Дори когато се разказва и определя една живопис и музикално произведение термините са едни и същи. Любен Генов е завършил Частната художествена академия Жул Паскин. През 2011 година специализира „Образователни аспекти на пластическите изкуства – живопис“ в Шуменския университет, сега е председател на Съюза на българските художници, където балансира между сложните собствени и лични тежнения и своята индивидуалност в изкуството. Диалогичен и с изключително дар слово, изложбата му в галерия „Стубел“ – „Полифонии“ го лигитимира и като един различен и интересен съвременен автор. А в някои картини от изложбата му в галерия „Астри“ миналата година – с прокрадващ се по-силен пейзажен момент и магичност – той изразява това свое развитие.


Още от категорията
Вяра Пантелеева

Вяра Панталеева залага на лятно звучене и много настроение в песента "За първи път"

Певицата Вяра Панталеева, която от 6 години води детската вокална група "Мики Маус" представи нова песен, която залага на лятно звучене и много цветно настроение.  Името на песента е "За първи път", а  текстът е написал Руши Видинлиев, каза Панталеева за "12+4": "Ангажиментът е на Петър Рангелов. Той също така и продуцент на песента. Пепи ме..

публикувано на 16.07.18 в 18:35

„Самодива“ – филмовата история на Олга Дочева

Казват, че по нашите земи има самодиви, които излизат сред природата на Еньовден и по залез започват да играят бурни хора... И тук сюжетът на новия български филм „Самодива“ проследява последното им лято и очакването на спасителя – полу-човек, полу-самодива, един хибрид, който ще трябва да премине през различни трудности, за да промени света. Повече за..

публикувано на 16.07.18 в 14:10

В няколко кадъра – киноработилница за млади творци

Миналата седмица (7-13 юли) се проведе третото издание на „Киноработилница“ – уъркшоп поредица за младежи на възраст между 13-19 години, която представя реалния процес по правене на кино „В няколко кадъра“, каквото е и мотото на работилницата тази година. Участниците преминаха през теоретични срещи с професионалисти в областта на визуалните изкуства у..

публикувано на 16.07.18 в 13:25

149 участници от над 34 страни на Международния балетен конкурс във Варна

28-ото издание на Международния балетен конкурс беше открито с тържествена церемония в Летния театър във Варна. 149 състезатели от над 34 страни участват в надпреварата, която ще продължи до 30 юли. Кметът на морската столица Иван Портних поздрави участниците в събитието, а слово произнесе и председателят на парламента Цвета Караянчева,..

публикувано на 16.07.18 в 10:39
Павлина Иванова в студиото на предаването.

„Картини от живота“ на една галерия - за изпитанията и победите на галерия „Виктория“

Художествената галерия „Виктория“ е създадена през 2002 година от Павел Тодоров, за да продължи представянето на творби на българското изобразително изкуство и организирането на аукциони – основната дейност на вече закритата друга негова галерия „Мелон“, на която той е бил съдружник и управител. Развитието на всяка художествена галерия е съпроводено с..

публикувано на 16.07.18 в 09:00

Художници от Кюстендил започнаха зографисването на 2-километров гайтан

Млади художници от клуб "Новите майстори" в Кюстендил започнаха зографисването на 2-километров гайтан по северната бетонна стена на река Банщица. Новите майстори, както ги наричат, вече композираха около 100 метра от огромния гайтан такъв, какъвто се знае от шевиците по кюстендилската сая и народната носия отпреди десетилетия. Осигурени са над..

публикувано на 15.07.18 в 18:00

Започва 28-ото издание на Международния балетен конкурс във Варна

28-ото издание на Международния балетен конкурс ще бъде открито тази вечер с тържествена церемония в Летния театър във Варна. По традиция пламъкът на балетната олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо от Португалия и Рейра Икеда от Сингапур. Патрон на конкурса е председателят на Народното събрание Цвета..

публикувано на 15.07.18 в 17:52