Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото заличи загубите си след спекулации, че Свободните демократи биха подкрепи правителство на малцинството на Меркел

Еврото успя да заличи почти изцяло първоначалните си загуби спрямо останалите водещи валути, които бяха в резултат на новината от уикенда за провал на преговорите за формиране на новото управление на Германия.

Неспособността за съставяне на трипартийна коалиция между консервативния блок на канцлера Меркел със Свободните демократи и Зелените доведе до агресивни продажби на евро в началото на днешната търговия и до негов спад към 6-дневно дъно от 1,1722 долара, към двумесечно дъно от 131,17 японски йени, до 7-дневно дъно от 1,1590 швейцарски франка и до 7-дневно дъно от 0,8872 британски лири.

Инвеститорските притеснения обаче започнаха да избледняват, след като те сякаш си дадоха сметка, че политическата несигурност в Германия едва ли ще навреди на сериозния подем, в който се намира водещата европейска икономика. В същото време вестник "Билд" пусна слух, че Партията на свободните демократи е готова да подкрепи в парламента на страната правителство на дясното малцинство на канцлера Меркел. Въпреки че тази информация въобще не беше потвърдена, еврото отскочи рязко към 1,1800 долара, обратно над 132,00 йени и към 1,1674 франка, като остава под предпазлив натиск от продажби единствено спрямо британската лира, понижавайки се с 0,2% малко под 0,8900 паунда, но спрямо сутрешно дъно около 0,8872 нивото.

Сега вниманието на финансовите пазари се насочва към официалното изявление на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер (от 15:30ч. наше време), което ще бъде факт след стартиралата от 13:00ч. негова среща с канцлера Ангела Меркел. На тази среща Меркел ще го информира за проваления през уикенда мандат за формиране на новата трипартийна управляваща коалиция и дали тя в крайна сметка не е готова за съставяне на правителство в малцинстово на ХДС и ХСС, или пък ще се върви към предсрочни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени