Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинг Кримсън

БНР Новини
Кинг Кримсън на сцената през 2003
Снимка: Hunter Desportes, Wikipedia

В предаването „Звукови хроники“ ще слушаме прогресив рок в изпълнение на британска рок група „Кинг Кримсън“. Тя е създадена от китариста Робърт Фрип и барабаниста Майкъл Джайлс през 1968 година.
„Кинг Кримсън“ излизат на рок сцената във време, в което прогресив рокът се развива изключително бързо на британската сцена. Ще слушаме техни композиции от от албума им In the Wake of Poseidon. Името е дадено на групата от поета Питър Синфийлд.
„Кинг Кримсън“ оставят важен музикален отпечатък в прогресив рока, благодарение на китариста Робърт Фрип и барабаниста Майкъл Джайлс. Робърт Фрип освен китарист, е и продуцент и композитор. Музикалната му дейност заема период от пет десетилетия като продължава и досега.
Всичко започва от една обява във вестник през далечната 1967 година. В нея се търси пеещ органист - доста странна обява сама по себе си. Тя е пусната от басиста Питър Джайлс и неговия брат барабаниста Майкъл Джайлс. Тримата сформират триото „Джайлс енд Фрип“, като в тази формация успяват да реализират два сингъла и един дългосвирещ албум. Но групата няма комерсиален успех, бива почти тотално отхвърлена като безперспективна от тогавашната музикална критика и скоро след това се разпада.
След това Фрип и Майкъл Джайлс започват да планират създаването на нова формация. През 1968 двамата, заедно с Грег Лейк, Питър Синфийлд и Ян Макдоналд създават „Кинг Кримсън“. Първият им албум, In the Court of the Crimson King, излиза в края на 1969 г., като получава различни отзиви от възторг до пълно отричане. Времето обаче е най-добрият съдник и днес датата 10 октомври 1969 година, когато излиза албумът, неофициално се приема за рождения ден на прогресив рока.

петък, 24 ноември, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна