Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Постигнахме принципна договорка за втори лифт в Банско

Екоорганизации искат да се спазят всички процедури

| обновено на 20.11.17 в 16:43
Снимка: БТА
Представители на правителството и екоорганизации постигнаха принципна договорка, че може да се строи втори лифт на Банско. Това обяви след среща в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов. На нея представители на екоорганизация са заявили, че не трябва да се продължава с опашките пред лифта в Банско:

Това е много сериозен проблем, на който трябва час по-скоро да бъде намерено решение и изрично цитирам и господин Андрей Ковачев, който каза, че не е против втори кабинков лифт, каза Симеонов

Предвижда се промяна на концесионния договор между държавата и фирма "Юлен" за ски зоната в Банско, обявиха вицепремиерът Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов:

В концесионния договор са предвидени промени и в плащанията. Очаква се сумите, които ще постъпват от тази концесия, да бъдат два пъти по-големи и се предвижда разрешаване на строителство на нови ски съоръжения, посочи вицепремиерът.

При всички положения това трябва да бъде прието от Министерски съвет, така че след разговора днес ще започне процедурата по съгласуване и внасяне в Министерски съвет. Кога ще бъде разгледано от Министерски съвет, в момента не мога да кажа, обясни министърът.

Екоорганизациите не отхвърлят възможността да се изгради втори кабинков лифт в Банско, но искат да се спазят всички процедури. Еколозите настояват да се обсъдят и други възможности за решаване на проблема с опашките на ски пистите в курорта.
Сегашните предложени изменения на Плана за управление не решават по никакъв начин този проблем. Те предвиждат единствено застрояване на националния парк с нови ски писти и съоръжения и че за да бъде направено това нещо, просто трябва да се внесе предложение за решаване на проблема с опашките. Т.е. какви необходими действия трябва да се предприемат? Различни възможности, ако трябва да се прецени възможността за втори лифт, но тези различни възможности да бъдат равностойно оценени, да се направи екологична оценка и да бъде избрано най-доброто решение, каза Андрей Ковачев от 
Сдружение за дивата природа "Балкани".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени