Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след бунта на бежанците от Центъра в Харманли делото все още не е внесено в съда

Снимка: БГНЕС

Година след бунта на бежанците в Харманли, при който бяха ранени над 20 полицаи и задържани близо 400 бежанци, делото все още не е внесено в съда. Безредиците избухнаха малко след като бежанският център беше поставен под ключ заради съмнения за заразни болести. Днес в лагера все още няма обособен корпус от затворен тип. 

В центъра сега пребивават около от 300 души, спрямо близо 3000 преди година. Сирийците са 100, афганистанците 180 а  иракчаните - 70. Обитателите са предимно семейни, със 130 деца. Само 12 са непридружените. Към тях има назначени социални работници. 30 деца посещават български училища в Харманли. От обитателите 30 са млади несемейни мъже за разлика от миналата година, когато са били 400. 30 процента от бежанците искат да останат в България. Битовите условия, храната и медицинското обслужване са подобрени, обясни директорът на бежанския център Славчо Янев.
Фургонното селище в центъра не работи, защото договорът с фирмата е прекратен. 

За преобразуването на бежанския център в Пъстрогор пък са изхарчени 2,2 млн. лв. Той обаче не функционира като затворен заради обжалване на обществени поръчки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!