Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От линейна – към кръгова икономика

БНР Новини
Снимка: cleantech.bg

Живеем във времена, когато се налага цялостно преосмисляне на тревожните екологични реалности като елемент от съхраняването на своеобразната „имунна система“ на природата. Нещо повече – увеличаващото се население, климатичните промени, изчерпващите се природни ресурси и хроничното замърсяване на околната среда превръщат още повече настоящето в цел чрез свеждане до минимум както на експлоатацията на самите ресурси, така и на генерирането на отпадъци. Крайно време е моделът вземаш, произвеждаш, изхвърляш да остане необратимо в миналото за сметка на една ясна и амбициозна визия, в която отпадъците във все по-висока степен ще се превръщат в суровини, а това не би се случило, ако не се появи ново мислене с нова чувствителност и практическа нагласа за устойчиво управление и растеж.

Предложението на фондация „Клийнтех България“ и Висшето училище по застраховане и финанси за стартиране на новата магистърска програма „Кръгова икономика и устойчив мениджмънт“ от 2018 година е модерен и атрактивен опит това да се осъществи на дело.

Разказват координаторът на програмата Нуша Спирова от „Клийнтех България“ и преподавателката по тази програма Мадлена Владимирова, която споделя своя опит при работата си към независимата частна организация „Зелен бизнес Норвегия“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!