Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евалд Новотни от ЕЦБ: Структурните реформи не са "панацея" за икономическия растеж в Европа

Евалд Новотни, ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителят на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни, предупреди в понеделник да не се разчита в голяма степен на реформите на трудовите и на производствените пазари, за да се стимулира икономическия растеж в Европа.

На събитие във Виена Новотни каза, че с течение на времето т.нар. "структурни реформи" стават за някакъв кодекс за дерегулация, либерализация и приватизация, често свързан със съкращаване на заплатите и загуба на работни места, където победителят взима всичко. Той допълни, че докато това описание не е точно, вярвам, че твърде често структурните политики се пропагандират като панацея за икономическия растеж в Европа.

Според него паричната и фискалната политика играят решаваща роля за стимулиране на икономическата експанзия.

Евалд Новотни все пак каза, че усилията за реформиране на единната валутна зона са като цяло проект за структурна реформа, който е от решаващо значение за еврозоната, особено по отношение на окомплектоването ѝ от Фискалния съюз.

Трябва да се има предвид, че от години насам ЕЦБ настойчиво приканва страните-членки да се ангажират с реформи за либерализиране както на пазара на труда, така и на производствените пазари. Самият президент на Централната банка Марио Драги редовно включва подобни призиви във всяка пресконференция след редовните заседания на ЕЦБ.

В коментарите си в понеделник Евалд Новотни заяви, че структурните реформи гарантират функционирането на трансмисионен механизъм на провежданата от банката парична и лихвена политика и спомагат за създаването на фискално пространство. Той добави, че паричната и фискална експанзия могат да помогнат за преодоляването на краткосрочните разходи, свързани със структурните реформи.

Членът на ЕЦБ отбеляза, че политиците трябва да помислят как да компенсират хората в неравностойно положение вследствие на структурните реформи. Според него това не означава просто повишаване на обезщетенията за безработица, а по-скоро активни политики на трудовия пазар и обучение, което би подобрило шансовете на трудещите се да получат работа в нови сектори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна