Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора и принц Филип празнуват платинена сватба

Кралица Елизабет Втора и принц Филип
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязват днес 70 години брачен живот. Поради напредналата си възраст кралската двойка не планира публична поява. Платиненият юбилей ще бъде отбелязан със скромно парти в двореца Уиндзър.

Тези, които познават добре Елизебет и Филип, твърдят, че в основата на успешния им брак, освен дълбоката им любов и взаимен респект, е чувството им за хумор. Оказва се, че доста първичното, както някои го окачествяват, чувство за хумор на принц Филип, което го забърка в миналото в няколко политически гафове, всъщност е мощен фактор в техните взаимотношения.

Кристофър Уорик е биограф на кралското семейство и посочва:

Бракът проработи, защото техните личности и характери много си пасват. Те са доста различни по много показатели, но принц Филип бе първият , накарал кралицата искрено да се разсмее. Вероятно той е и единственният човек, който освен да я разсмее, може да я накара да замълчи.

Хюго Викърс, биограф на кралицата майка и на гръцката принцеса Алис, майката на принц Филип, заяви, че Филип винаги много добре е осъзнавал ролята си да поддържа духа на Елизабет, особено при публични прояви.

През далечната 1939 година, 18-годишният Филип за първи път вижда 13-годишната Елизабет в колежа Дартмут, подготвящ офицерски кадри за кралския флот. Тогава започва приятелство, довело сватба на 20 ноември 1947 година в Уестминстърското абатство и партньорство, продължаващо вече 70 години. Кралица Елизабет винаги е казвала за съпруга си, че той е нейната опора в живота, а принц Филип – че толерантността е най-важна за един щастлив брак, а Елизабет притежава в изобилие от това качество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна