Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Ердоган призова Турция да преосмисли членството си в НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Турция трябва бързо да разгледа въпроса за излизане на страната от НАТО, призова съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Ялчън Топчу заяви в казахстанската столица Астана, че НАТО стои зад всеки преврат и Анкара не може да пренебрегва враждебното отношение на Алианса към нейното членство в него. Той допълни, че тези безсрамни заговори не могат да бъдат оставени без отговор. Според него пактът е не само военен блок, но и форма на съвременния колониализъм.

В Турция продължават острите реакции, след като в петък по време на учение на НАТО в Норвегия сред неприятелските цели беше поставена снимка на Кемал Ататюрк, а друг военен създаде фалшив профил с името на президента на Турция Реджеп Ердоган. В знак на протест Турция изтегли войниците си, участващи в маневрите, а държавният глава Ердоган заяви, че това е атака не само срещу него, а срещу цяла Турция.

Днес вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг отново подчерта, че тези действия са неприемливи и ги определи като един от най-големите скандали в историята на Северноатлантическия пакт.

Ялчън Топчу е съветник на президента Ердоган от около година. Преди това той беше министър на културата и туризма и лидер на консервативната националистическа Партия на великия съюз, която подкрепи промените в конституцията на референдума през април тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!