Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Въведение Богородично - Деня на християнското семейство

| обновено на 21.11.17 в 14:39
Снимка: БГНЕС



Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. На този ден децата се запознават с Христовото учение.

Когато Дева Мария навършва 3 години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен, където я оставили, за да се обучава и подготвя за своето необикновено призвание. Разказва отец Александър Лашков:

Малкото момиченце Дева Мария влиза в храма, който имал 15 стъпала и тя сама, посрещната от първосвещеника, сама изкачва тези стъпала догоре и влиза. Това служи и за символ как ние трябва да влезем сами в храма на духовността и как ние трябва да въведем своите деца в света на духовното познание или казано с други думи в дома на морала, на доброто и как самите ние трябва да се изкачваме по стъпалата на духовното израстване.

Празникът напомня на родителите за духовните им задължения към децата, защото семейството предава първите познания за православието и християнските добродетели.

По традиция Денят на християнското семейство беше отпразнуван в столичното 120-то училище "Георги Раковски". С народни носии децата посрещаха гостите, а на сцената на училищния салон се извиха хора и запяха песни.

Още за празника можете да чуете в репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна