Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата между президента на Русия Владимир Путин и сирийския му колега Башар Асад е централна тема за руските вестници.

Путин и Асад обсъдиха в Сочи организацията на политическия процес в Сирия, коментира вестник "Известия". Изданието обръща внимание и на факта, че руският президент е изразил надежда пред Асад, че ООН ще участва активно в политическия процес в Сирия. От своя страна Асад е казал на Путин, че разчита Русия да съдейства за осигуряване на ненамесата на външни политически играчи в политическия процес в Сирия.

Турските издания пишат за предстоящата утре среща между президентите на Турция, Русия и Иран. Според вестник "Карар" трите страни, които заедно търсят начини за разрешаване на конфликта в Сирия, сега са изправени пред една от най-сериозните кризи. Изданието пише, че централна тема ще бъде поканата за участие в конгрес за бъдещето на Сирия към сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, която е "червена линия" за Турция.

Руските вестници коментират и предизборната кампания за президентския вот през март догодина. "Независимая газета" пише за участието на двама опозиционните политици в предавания на централни телевизии, при това в най-гледаното време. Става въпрос за телевизионната водеща Ксения Собчак и основателя на опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински, които обявиха, че ще се кандидатират за висшия държавен пост.

"Критичните тезиси на Собчак и Явлински са непопулярни, затова са удобни за властта", обяснява вестникът. Според изданието липсата на акцент върху пазарните ценности и свободата от държавна намеса в частния и в икономическия живот, не оставя нито за Собчак, нито за Явлински никакви шансове в предстоящия вот.

Президентските избори в Русия може отново да останат без жена кандидат, прогнозира "Московский комсомолец". Изданието коментира, че Ксения Собчак има проблем със събирането на подписи, а останалите очертали се претендентки изглежда всеки момент ще напуснат надпреварата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени