Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно дъно за турската лира с оглед на обтегнатите отношение между САЩ и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на търговията във вторник турската валута удари ново рекордно дъно от 3,9780 лири за един щатски долар, задълбочавайки обезценката си до цели 17% от септември насам с оглед на опасенията относно обтегнатите отношение между Анкара и САЩ, инфлационните рискове в страната и несигурността около паричната политика на Централната банка на Турция.

С оглед на рязката обезценка на местната валута, Турската централна банка обяви мерки за нейната стабилизация, като служител на банката заяви пред агенция Ройтерс, че среднопретеглената стойност на цената на финансирането ще се повиши в сряда (22-ви ноември) до 12,25% спрямо 11,99% в понеделник. Тази новина парира част от днешния спад на турската лира и в началото на европейската търговия тя се търгува около 3,9500 нивото спрямо долара. Еврото също удари рекорден исторически връх от 4,6722 турски лири преди да върне леко назад към 4,6470 областта.

Трябва да се има предвид, че рязкото понижение на турската лира от септември насам беше съпроводено със скок от близо 200 базисни пункта на доходността (лихвата) на краткосрочните дългови книжа за разлика от по-сдържаното поведение на останалите нововъзникващи пазари и на глобални фондови борси.

                                                             Графика долар/турска                                                       Графика евро/турска лира

Снимка

Налице е натиск върху лирата от нарастващото напрежение в рамите на НАТО, критиките към централната банка от турския президент и правителство, както и несигурността по отношение на американското съдебно дело срещу Реза Зараб, заяви заместник-директорът на финансовата компания Reel Kapital Securities, Енвер Еркан. Загрижеността на Енвре Еркан относно отношенията със САЩ е свързана с процес срещу турския търговец на злато Реза Зараб, който е обвинен в нарушаване на санкциите на САЩ по отношение на Иран. Говорителят на турското правителство в понеделник описа случая като "ясен заговор против Турция", който няма правно основание. Ройтерс съобщава, че Зараб и неговите адвокати не се се явили в понеделник в съда, което се счита като допълнителен признак, че може би е постигнато споразумение за сътрудничество с прокурорите, които същевременно обвиниха и турски бивш министър на икономиката и ръководител на държавно контролирана турска банка.

В понеделник съдебният състав отложи делото с една седмица. Според брокерската компания Deniz Invest, едноседмичното отлагане, обявено от американския съд в понеделник, може да има допълнително отрицателно въздействие върху целия турски финансов пазар, тъй като това ще удължи несигурността около случая.

Търговците също така са загрижени относно перспективата за паричната политика, след като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви през миналата седмица, че липсата на намеса от страна на правителството в паричната политика е позволило Турция да се окаже с много висока инфлация. В писмено изявление, Турската централна банка намали лимита на банките за взимане на заеми от междубанковия паричен пазар посредством т.нар. "овърнайт транзакции" до нула, като това решение ще влезе в сила на 22-ри ноември. От същата дата се увеличава и лимитът на банките за ликвидност в рамките на един ден до два пъти размера на лимитите по междубанковия заем на паричния пазар, валидни към 21-ви ноември.

Тревожните отношения със Запада бяха подсилени още повече от турски гняв, след като името на Ердоган се появи в списък на враговете на плакат за учение на НАТО в Норвегия, а самата Турция е член на Алианса. От Алианса веднага се извиниха, но Реджеп Ердоган заяви, че такова неуважително поведение не може да бъде забравено толкова лесно.

Напрежението на финансовите пазари в Турция се изразява и в нарастване на доходността на 10-годишни държавни облигации до 13,03% от вчерашно ниво от 12,68%, докато доходността на двегодишните краткосрочни турски книжа пък се повишава от 13,83% до 14,21 на сто.

Основният фондов индекс BIST-100 на борсата в Истанбул пък се понижава в началото на днешната търговия с 0,5% след вчерашен спад с 2 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени