Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичам българската музика

БНР Новини
Снимка: plevenphil.com

Поредица от концерти с това име предлага Плевенската филхармония от миналата година. До този момент със специални концерти са отбелязани 75-годишнината на Георги Костов, 70-годишнината на Виктор Чучков, в който той е и солист, 60-годишнината на Йовчо Крушев, представен също като солист и композитор, 75-годишнината на Михаил Пеков, 60-годишнината на Георги Арнаудов, 75-годишнината на плевенския композитор Ванко Найденов, Стефан Драгостинов. Произведенията на българските класици се изпълняват в обикновените концерти на състава.
Българската съвременна музика предизвиква по-голям интерес в публиката в Плевен, отколкото една симфония на Брамс например, което и нас ни зарадва. Този цикъл акцентира върху живите композитори – казва Деян Павлов – главен диригент на състава.
На 23 ноември в поредния концерт ще бъде представена катедра композиция към НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Включени са творби на Александър Текелиев, Атанас Атанасов, Велислав Заимов, Красимир Тасков. Самите композитори са избрали кои да бъдат творбите. Концертна музика № 2 от Велислав Заимов – световна премиера, Сюита за голям симфоничен оркестър от Красимир Тасков, Концерт № 2 за пиано и оркестър от Атанас Атанасов със солист авторът и Happy birthday от Александър Текелиев. Ние имаме с какво да се гордеем и с нашите класици, и със съвременните ни автори, които са на световно ниво.
За Коледа плевенската филхармония прави концерт в католическата катедрала в града обикновено с коледни песни.
Това лято в Плевен бяха възстановени оперните спектакли на открито. Това се случи след като беше възстановен летния театър, а първата опера беше „Набуко“. За следващото лято планират да поставят „Аида“.
Обичам българската музика възкликват плевенските музиканти и очакват своята публика в четвъртък (23 ноември).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна