Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Няма опасност за здравето на хората в България

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

| обновено на 21.11.17 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за здравето на хората в България, обявиха от здравното ни министерство по повод информацията от Русия за радиоактивен облак с рутений-106, преминал над страната ни. 

Според експертите стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава. 

Измерените стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница.

Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението - се казва в съобщението.


Никаква радиоактивна опасност не е имало над България нито в края на септември, нито сега, увериха и от Агенцията за ядрено регулиране и Националния център по радиология и радиационна защита. 


По-рано Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската й част, отчетено в края на септември. В атмосферата в Южен Урал както и в България, Полша и Украйна е имало повишени нива на изотопи на радиоактивен рутений. 

От федералната служба по хидрометеорология увериха, че концентрацията е била значително под пределните стойности и е нямало опасност за хората. 

По тази причина не е бил търсен източникът на замърсяването.

От руското екоминистерство потвърдиха, че стойностите в пунктовете в Челябинска област са били в пъти под допустимото.


Преди дни Институтът за ядрена безопасност на Франция съобщи за радиоактивен облак над Европа. В съобщението тогава се отбелязваше, че има индикации за проблем в обект с ядрени материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени