Eмисия новини
от 05.00 часа

Живописният мистицизъм на Веско Велев

Веско Велев
Снимка: Ани Петрова

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но всичките са съвсем нови визии за търсенията на Веско Велев.
„Свързани плътно със земята, но и прелитащи през историята и пространството, живописта и пластиките – реликти (терминът означава остатъци от исторически артефакти) на Веско Велев създават усещането за полет, за прелитане и надежди, поддържащи крехките ни илюзии за вечност“ – този фрагмент от словото на професор Аксиния Джурова, която откри изложбата, ни води към дългото време в картините на художника, към иконографски мотиви и образи на безплътни ангели, които носят аромата на тревата и старите стени.
Впрочем всички говорят за ателието и мястото, където работи Веско Велев в село Дълбок Дол, с одаите на старите къщи, всяка от тях боядисана в различни разцветки, с аромата на отминали времена, които авторът донася до нас. Две от платната грабват погледа веднага в галерия „Контраст“ – особен ракурс към морето, към сложната синева и разчупени, с алюзия за бели птици и предмети, вдъхновени от пребиваването му в село Варвара. Всичко е хем материя, хем живопис, хем видения и пространство, в което прозира реалност и смисъл. Животът сред хълмовете на Троянския предбалкан, свободата на създаване и общуване са просмукали изкуството на Веско Велев с искреност и философия.


Още от