Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство прави шоколад за деца с алергии


Любов и мечта - това са достатъчните две думи, с които млада жена от следващата история обяснява всичко случващо се в живота й. В близкото минало тя упорито изучава политическите науки, маркетинга, а днес прави шоколад. Прави го с любов към детето си, което е с остра хранителна алергия, и с мечтата да предложи на него и на останалите такива деца шанс да опитат шоколад, без да се налага да влизат в болница след това.

Всяко четвърто дете у нас е алергично отчита статистиката Когато лично се сблъсква с този проблем и детето й става част от тази статистика, Ивалина Илчева заживява с една мечта:

Да има шоколад на българския пазар или някакви сладко десертче за деца, който да е хипоалергенен. Нашият син е с много тежка хранителна алергия към мляко и млечни продукти. Тежката хранителна алергия към мляко и млечни продукти е придружена от допълнително по-слаби алергии към соя, към ядки, мъхнати плодове. И всъщност при един от тежките шокове, които той изживя, ни дадоха от болницата списък с храни, които са разрешени и  които се водят хипоалергенни и храни които не трябва да се избягват. Сред храните, които са хипоалергенни, се оказа че тъмният шоколад и ние така че почнахме да търсим тъмен шоколад, който да е без следи от мляко и без следи от соя, защото той не можеше да я яде. Оказа че на нашия пазар няма такива продукти и лека-полека започнахме в домашни условия да купуваме какаово зърно, да прибавяме захар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна