Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: За влизането в Шенген най-важна е способността ни да поддържаме вътрешния си ред

Снимка: архив

 


Има няколко новини в речта на председателя на ЕП Антонио Таяни пред Народното събрание. Стана ясно, че България има подкрепата не само на ЕП, но и на всички основни лидери в ЕС с придвиждането на някои основни теми в нейния мандат като справянето с миграцията и сигурността
, отбеляза в "Нещо повече" Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

Силно беше посланието, че темата за Западните Балкани вече е приоритет на целия ЕС. Имаше и заявка за сериозни промени в начина, по който ЕС се държи със своите граждани.

Европа пропусна доста възможности да покаже, че може да действа по различен начин. Например, когато гражданите имат нужда от защита, не можеш да говориш за отворени граници по същия начин. Днес видяхме, че Таяни говори по различен начин.

Задачата на България е да намери компромиси по някои предложения между различните държави. Добре е, че имаме подкрепа на хора като Таяни. Той е известен с това, че се харесва на различни кръгове, отбеляза Стефанов.

В много случаи скоростта и решителността ще зависят от способността на България да постига компромис между различните позиции в Европа. В доброто отношение и всичките послания се вижда, че европейските лидери възлагат големи надежди на България. След нас идва Австрия, която има по-твърдо отгошение към миграцията и постигането на компромис би било по-трудно, добави Даниел Стефанов. Той смята, че ситуацията в Европа в момента е критична. Най-трудното мина. Трябва да си вземем поуки.

Стефанов отбеляза също, че по отношение на Шенген от г-н Таяни почти нищо не зависи. Ключът е в няколко държави. За тях е важна способността на една държава да поддържа вътрешния ред. Трябва да подобрим общото впечатление, че България може да държи под контрол вътрешния си ред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени