Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

| обновено на 21.11.17 в 19:07
Валентин Златев
Снимка: БГНЕС

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев, след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради думите му, че над Веселин Марешки има разпънат политически чадър. 

Златев призова да се направи проверка - платил ли си е всички данъци заместник-председателят на парламента.
Държавата трябва да каже събира ли си всички данъци, или позволява на някой да получава непонятни отстъпки, каза още Златев.

Сюжетът е от заседание на Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата. От края на септември е проверката по сигнал на Марешки. След кратък престой при прокурор от спецзвеното "Антикорупция" Валентин Златев потвърди думите си за чадъра, но без конкретика, кой го държи. 
Пред медиите обаче обясни, откъде е тръгнал възходът на настоящия заместник-парламентарен шеф: 
Звездата на г-н Марешки изгрява много странно при финансовия министър Дянков. Аз не казвам, че той е опънал чадъра. Аз казвам, че започва възхода на г-н Марешки от този период.

Веселин Марешки видя в изказването на Златев притеснение от "Воля": 
Както виждам, той не е назовал, от кого е този чадър. Има ли чадър, няма ли чадър. Така, че самият този факт доказва, че върху мен няма никакъв, нито политически, още по-малко прокурорски чадър, а това е политическа и прокурорска бухалка, която висне над главата ми. Радвам се, че им създавам проблеми. Радвам се, че съм ги дисциплинирал. Това всичко е благодарение на това, че съм ги осветил и мисля, че голяма част от българските граждани палят свещичка и се молят, да не ми съсипят бизнеса, за да могат да живеят по-добре. 

Златев отрече, да има персонален проблем с Марешки и коментира, че лидерът на ВОЛЯ всъщност е проблем на българската държава, която трябва да има интерес да си събира данъците. Той обяви, че утре ще бъде внесен сигнал до КЗК заради данни, че фирми на Марешки правят дъмпинг на пазара на горива: 
Нали се сещате, че утре някой ще направи хляба по 10 ст. и ще иска да стане президент. Това е купуване на гласове в България

Марешки заяви пред журналисти в Народното събрание, че е поставил пред Антонио Таяни и представителите на Европейския парламент като основна тема борбата с корупцията, картелите и контрабандата.
Защото той нанася щети на българския народ и българския бизнес от над 1 милиард евро годишно в България той си има политически пипала. И в битката с него, явно няма да можем да се справим.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна