Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск в Първо студио на БНР

БНР Новини
Гилем Деск
Снимка: личен архив

Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния звук предстои този петък, а именно – първото гостуване в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск. Датата е 24 ноември, мястото – Първо студио на БНР, а началният час – 21.00. Музикантът идва у нас по покана на триото за средновековна музика Ambient Folklore и радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“.
Автор на плаката София ЗашеваИнструментът хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е слабо познат у нас. Гилем Деск пристига със своето електрическо хърди-гърди, което на външен вид може да се опише като електрическа латерна с ръчка или както го наричат от The Society of Rare and Strange Instruments – „Ренесансов синтезатор с манивела“.
Гилем Деск е съвременен градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със създадените от самия него мелодии, съчетаващи звуци, които наподобяват гайда с жужене на насекоми. Понякога той пътува сам, друг път можем да го видим и чуем с групата му Arcane Alchemists, a стремежът му към музикален експеримент се изразява в множество колаборации с артисти от различни жанрове, като характерният звук на неговия инструмент може да бъде доловен и в не малко филмови проекти.
Често пъти творчеството му е определяно като „левантинска музика, преплетена със съвременен пънк“. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, който предстои да излезе на 30 ноември, седмица след концерта в София.
Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика, като резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в непозната вселена, където местата, времето и емоциите се смесват в едно цяло.
Билети за концерта могат да бъдат закупени предварително онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио отварят в 21.00 часа, точно в 21.30 часа на сцената излизат Ambient Folklore, а в 22.10 часа – и самият Гилем Деск.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени