Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трибуналът в Хага осъди на доживотен затвор Ратко Младич

Ивайло Василев: Това е символична присъда на трибунала в Хага

| обновено на 22.11.17 в 17:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Международният трибунал обяви за виновен бившия босненски сръбски военен лидер Ратко Младич. Той получава доживотна присъда. Младич беше признат за виновен по 10 от общо 11-те обвинения, сред които геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 година. Войната отне живота на повече от 100 хиляди души.
Заседанието започна с изчитане на 11-те обвинения от председателстващия съдия Алфонс Ори. Сред заключенията на трибунала се посочва, че в Сребреница е бил извършен геноцид.
Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич, бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили, беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.
Върховният комисар по човешките права към ООН  Зеид Раад ал Хусейн заяви, че присъдата на Младич е огромна победа за правосъдието, съобщи Ройтерс. Присъдата е предупреждение към всички извършители на подобни престъпления, че няма да се измъкнат от правосъдието, независимо колко власт имат, подчерта Хусейн.
Това е символична присъда на трибунала в Хага. Слага се точка на съдебното преследване заради военните престъпления в Бивша Югославия, каза в предаването "Нещо повече" Ивайло Василев, дългогодишен бивш кореспондент в Белград.
Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени