Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Стоянов: Няма данни над страната ни да има радиоактивен облак

| обновено на 22.11.17 в 10:51
Снимка: БГНЕС

Няма данни над страната ни да има облак, който съдържа радиоактивния радионуклид рутений-106. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" Орлин Стоянов от Националния център по радиология и радиационна защита след съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността за преминаването над Европа на радиоактивен облак в края на септември и началото на октомври.

На хората бих казал, че нямат никакво основание да се притесняват. Нищо не налага, от тези концентрации, никакви радиационно-защитни мерки. Хората трябва да бъдат успокоени, че се провежда мониторинг в страната. Този мониторинг е на ниво, данните са изнесени публично, оповестени са.

Стоянов посочи също, че вече е оценено откъде произтича замърсяването и е въпрос на време този, който го е допуснал, да си признае:

Вече е моделиран процесът, оценено е откъде произтича замърсяването, т.е. къде е протекло някакво събитие, което е довело до изхвърляне на рутений. Въпрос на време е този, който е допуснал събитието, да признае за допуснатото. Това са моделни оценки и аз не се наемам да цитирам моделите. Няма данни в България да е протекло това събитие.


Руската метеорологична служба вече съобщи, че в Южен Урал е констатирана повишена концентрация на изотопа рутений-106. Стоянов отчете, че в края на септември и началото на октомври са отчетени завишени количества у нас, но измерените стойности са били под нормите, които налагат мерки за радиационна защита.

Веществото се използва във фармацевтичната индустрия, подчерта Стоянов и заяви категорично, че не може да става дума за инцидент в ядрен реактор.

Интервюто с Орлин Стоянов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени