Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско започва 17-ият международен фестивал на планинарското кино

Снимка: БТА


В Банско днес се открива 17-ият международен фестивал на планинарското и екстрамно кино. В богатата филмова програма за първи път участва документален филм, носител на „Оскар“.   117 премиерни филма от пет континента и 32 държави са селектирани от организаторите на културното събитие, което ще продължи до края на седмицата.115 от заглавята се излъчват за пръв път у нас, сподели за предаването "Хоризонт до обед" директорът Натали Петрова.

Международният фестивал за планинарско кино е в тройката на световната класация, но едва тази година бе припознато от държавата

Вече сме и под почетния патронаж на министъра на туризма на България госпожа Николина Ангелкова.

За първи път във фестивалната програма има и филм, получил най-престижната награда в света:

Оскаров филм - това е „Момиче в реката. Цената на опрощението". Авторката е пакистанка. Убаит Чиной два пъти е носителка на „Оскар“ за документален филм.

10 са звездните гости на фестивала, а сред тях Герлинде Калтенбрунер от Австрия, която е единствената жена, повторила рекорда на сънародника си Райнхолд Местнер и изкачила всички осемхилядници без кислород.

Тази година специално място заема планинарската култура на Мароко, а страната е представена от най-силния си алпинист Насер Ибн Абел Чалил, който през 2013-та година изкачва Еверест и е първият мароканец, стигнал до Северния полюс.

Петрова изтъкна, че всички ленти са снимани на едни от най-трудно достъпните места в света, някои от които - за пръв път покорени от хора.

В рубриката "памет" на фестивала ще бъдат отбелязани 9 годишнини в българския планинарски живот.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна