Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската инициатива настоява за въвеждане на мандатност на всички началници и директори в системата на МОН

Включително мандатност на директорите на ясли, детски градини и училища

Снимка: БГНЕС

Депутатите от Комисията за децата, младежта и спорта обсъждат 14 предложения на Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система. Предложенията, придружени от 10 000 подписа и 25 000 имена, вече са били разгледани от Комисията по здравеопазване и Комисията по образование, а на 28-и ноември предстои и среща в МОН. Това обясни за предаването „Преди всички“ Ема Черногорска от инициативата:
 

Първата точка в предложенията ни е въвеждане на мандатност на всички началници и директори в системата, включително и директорите на ясли, детски градини и училища. Това предложение среща засега отпор от Министерство на образованието.

Обществена тайна е, че в момента има страшно много политически назначения. Директорите на училищата, конкурсите са се превърнали в мерене на връзки. Именно затова ние смятаме, че една такава мандатност при наличието на един директор, който не се справя добре със задълженията си, не е читав, не е на мястото си, тази мандатност би изиграла много добра роля. Ако един директор е добър, той веднага ще спечели втори и респективно следващ мандат. Учителите го казват: "Един директор може да вдигне едно училище, един директор може да събори едно училище" .

Аргументът на Образователното министерство е, че трябва да има една устойчивост, която при една мандатност ще се загуби. Нашият аргумент обаче е такъв: за да има устойчивост, тогава нека да махнем кметските избори, нека да махнем парламентарните избори...

Друго предложение на инициативата е за оптимизиране на процедурата за учредяване на учителски синдикати, а трето – да бъде променен адаптационния период за децата при посещаване на детски заведения. Предложено е въвеждане на Берлинския адаптационен модел, при който родителят придружава детето си в първите дни, докато то изгради отношение на доверие с новите си учители.

За съжаление обаче, от министерствата има едни подготвени становища по нашите предложения, които леко ни демотивират, тъй като те са в стил: "Съгласно сега действащата нормативна уредба, нещата се случват по еди какъв си начин".

Черногорска заяви, че от инициативата обмислят провеждането на протести в цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени