Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достигат пари за ремонт на паметниците, посветени на Априлското въстание, в Копривщица

Снимка: Светлана Димитрова

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица се руши. На мястото с монумента на емблематичните черешови топчета в Клисура са останали само стърчащи бетонни постаменти. Въобще рушат се паметници, свързани с Априлското въстание, а няма обща визия какво трябва да се направи, алармира кметът на Копривщица Генчо Герданов.

Това е един от изключително важните паметници за България, даже и за Европа ще кажа, защото не напразно е написано на паметника неговите думи: "Ставайте робове! Аз не ща ярем!", или по-точно казано комплексът, обозначен с думите: "Човекът, що даде фаталния знак", така че трябва много сериозно да обърнем внимание на подобни паметници. Още повече в навечерието на председателството на България на Европейския съвет мисля, че ще имаме делегации и трябва много сериозно внимание да се обърне.

По специално обявената сметка за възстановяването на паметника в Копривщица, направен през 1976 година, не е постъпил нито един лев. За възстановяване на целия комплекс около паметника са необходими около 50-60 000 лева, алармира кметът, според когото държавата трябва да се грижи за всички паметници на онази епоха:

Знаете, че Априлското въстание е онзи момент, който е докарал българите да се чувстват свободни и е наредил България на световната карта, така че на паметниците, свързани с всички априлци, трябва да им се обърне внимание от държавата. Аз тук ще кажа, че Копривщица е с посещаемост и се посещава от много хора. Мисля, че държавата трябва добре да се намеси в случая. Премиерът, мисля, че вече е политик не само от европейско, а и от световно ниво, и мисля, че по време на председателството ще бъдат изпратени тук делегации. Трябва да направим всичко възможно да се възстановят, да бъдат в добър вид тези паметници.

Интервюто с Генчо Герданов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна