Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": 67% харесват Радев, 42% - Борисов

Представяме първата част от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е реализиран между 3 и 12 ноември 2017 г.
Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развитието на България, докато 39% са на обратното мнение. Наблюдава се ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта. Оптимизмът при по-младите доминира съществено, като с напредването на възрастта дяловете постепенно спадат, като сред тези над 70 години мнозинството са песимисти.
Осем месеца след предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии е напълно сравнима с резултатите от последния вот. 37% пък декларират, че не биха гласували.
ГЕРБ запазва първата си позиция с 21,2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17,8%. Множеството скандали в последните осем месеца не са се отразили съществено върху електоралните нагласи. Острото противопоставяне между двете основни партии води до консолидация и мобилизация на техните електорати.
Не се наблюдава и съществен спад в обществената подкрепа към Обединени патриоти, въпреки участието им в управляващото мнозинство и изпълнителната власт. Разликата в електоралните нива между Обединени патриоти (5,4%) и ДПС (6,3%) е несъществена и трудно би могло да се направи категорична оценка дали Обединени патриоти, или ДПС ще бъдат трета политическа сила в евентуална реална изборна ситуация.
Партията на Веселин Марешки „Воля“ отчита понижение на стойностите спрямо месеците преди изборите, събирайки 1,8% подкрепа от всички. Този спад е логичен, най-вече поради факта, че Веселин Марешки се ползваше преди изборите от „бонуса“ на новия играч по терена.
Резултатите от изследването ясно сочат, че инерцията на Реформаторския блок (1,8%) все още се запазва. При „Да, България“ (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се отчита съществена динамика на ръст или спад в подкрепата. Тук е необходимо да направим уточнението, че теренът на проучването е осъществен преди да се даде старт на новата инициатива „Български манифест за Европа“.
Традиционно оценката към работата на парламента е на най-ниски нива - 23% положителна; 68% отрицателна.
Регистрират се по-високи нива на положителни оценки към правителството, основно поради факта, че привържениците на ГЕРБ и Обединени патриоти изразяват по-скоро положителна оценка върху работата на правителството. Над 80% от симпатизантите на ГЕРБ дават положителна оценка за работата на правителството, както и над половината от привържениците на Обединени патриоти.
Оценката за работата на президента е на високи нива - 64% положителна оценка за работата срещу 22% отрицателна.
Ниското доверие към съдебната система като цяло е основната причина оценката за работата на съда и прокуратурата да бъде на ниски нива (малко над 20% положителни оценки). Традиционно армията и полицията събират по-висока подкрепа.
Впечатление правят високите стойности на положително отношение към работата на омбудсмана. По всичко личи, че действията на Мая Манолова в последните две години дават резултат в обществените оценки за работата й.
46% от всички български граждани са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат, докато 32% не смятат. Най-убедени в 4-годишния мандат на това управление са привържениците на ГЕРБ. 
Не се наблюдава съществена динамика в отношението към различните политически лидери в последните 8 месеца. Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са фигурите, събиращи най-високи стойности на положително отношение, съответно 67% и 42%.
Корнелия Нинова стои на ниво от 28% положително отношение, като основната част от подкрепата за нея идва от симпатизантите на БСП.
Сред лидерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с положителна подкрепа от 34%. Зад него остават Валери Симеонов с положително отношение 20% и Волен Сидеров с 13%.
Стойностите на положително отношение към Веселин Марешки също се задържат на добри нива от 30%, с практически идентични проценти във всички възрасти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени