Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

| обновено на 22.11.17 в 16:48
Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания.

Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова на специалната пресконференция в прокуратурата, посветена на техническото състояние на язовирите в страната. Петрова уточни, че макар инициираната от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор процедура да е от този август, става дума за липса на действия в продължение на години:

Тежко, укоримо бездействие на компетентните, назад в годините, контролни  органи, които са били повече; сега единственият компетентен орган е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, което бездействие е довело и до това състояние на язовирните съоръжения. Опитваме се да мотивираме контролните органи в рамките на нашите правомощия, каквито имаме съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт, да си изпълнят задълженията или да си свършат работата.

Въпреки отдавна констатираните проблеми, ремонтът на язовира все още не е започнал, а отговорността за него се прехвърля между няколко институции, каза още Ася Петрова. Затова и се е стигнало до писмото на главния прокурор до премиера с настояване държавата и общината да предприемат спешни мерки. От държавното обвинение смятат, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не трябва да инвестира в укрепването на язовира.

Актът, издаден на министъра на регионалното развитие във връзка с язовир "Бели Искър", ще бъде обжалван, съобщи заместник-министър Малина Крумова. Тя обясни:

Наистина, мисля, че не е необходимо да се създава излишна паника по отношение на изправността на обекта. Обектът е изправен, експлоатира се адекватно, поддържа се адекватно ниско ниво на водата по препоръките на ДАМТН и не считаме, че има опасност за стената. Но, разбира се, реконструкцията е необходима. Това не го отричаме.

Язовир "Бели Искър" е държавна собственост и е стопанисван от софийското водоснабдително дружество. Предстои областният управител на Софийска област да избере проекта за реконструкция на язовирната стена, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова:

Има частична реконструкция, преди години правена, първи етап, и е необходимо да бъде довършена.

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил на министрите възможно най-бързо да изпълнят препоръките, дадени след направените от прокуратурата проверки на язовирите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна