Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП сезира Цацаров за думите на Борисов, че депутати се занимават с наркотрафик и купуване на гласове

Междувременно стана ясно, че прокуратурата вече проверява думите на премиера

| обновено на 22.11.17 в 16:35

БСП поиска главният прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му, че в парламента има депутати, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове. Днес социалистите внасят сигнала до прокуратурата.

Филип Попов уточни: 

Господин Бойко Борисов кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове?

Със сигнала социалистите искат главният прокурор да даде яснота дали Борисов е предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия. 

От ГЕРБ не дочакаха Сотир Цацаров да отговори на БСП и решиха да разяснят какво е имал предвид с изказването си премиерът Бойко Борисов. За целта те прочетоха публикации от медии. В част от прочетените публикации става въпрос за брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, който е задържан за участие в организирана престъпна група за рекет и за разпространение на дрога. Манол Генов пък е със свален имунитет по искане на главния прокурор и се разследва за купуване на гласове по време на предсрочните парламентарни избори през март тази година. Тома Биков заяви:

Това са публикации, в чиято основа са съобщения на българската прокуратура. Ако БСП не са разбрали, ние сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които имаме предвид, и то не ние, а прокуратурата, и ако са решили да носят отговорност за тези свои народни представители, да продължат да я носят. Ако са решили, че не могат да носят такава отговорност, да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група.

Веднага след изявлението си те влязоха в стаята на депутатите от "БСП за България", за да предадат папка с медийните публикации. Там обаче бяха посрещнати само от секретарка.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата вече проверява думите на премиера, че в Народното събрание има наркотрафиканти. Тя е била сезирана от движение "Боец" и партия "Възраждане", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Към този момент се извършва проверка по тези два сигнала, които, разбира се, са обединени в една преписка лично от прокурор от Върховна касационна прокуратура и ако такъв сигнал и от БСП постъпи, той ще бъде приложен към тази вече извършваща се проверка от миналата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна