Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските власти намалиха средносрочните си прогнози за икономическия растеж

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Лондон понижиха своите прогнози за икономическия растеж на Обединеното кралство през тази и през следващите няколко години, заяви в сряда британският финансов министър Филип Хамънд при представяне на средносрочната бюджетна рамка пред парламента на страната.

Хамънд представи новите прогнози на Офиса за бюджетна отговорност (OBR) - организацията, изготвяща независими анализи на публичните финанси и независими икономически прогнози, които се използват като база за подготвянето на бюджета на страната.

Според OBR британската икономика се очаква да нарасне с 1,5% през настоящата година спрямо предходна оценка от месец март за повишение на БВП с 2 на сто. За 2018-а година се очаква икономическа експанзия от 1,4% (вместо от 1,6%) и ново забавяне на растежа през 2019-а година до 1,3% (от 1,7% оценка през март). Към края на прогнозния период се очаква растеж на БВП на Великобритания с 1,5% през 2021-а година (под предишна прогноза за повишение с 2,0%), като OBR очаква икономическа експанзия от 1,6% през 2022-а година.

Очакваше се Офисът за бюджетна отговорност да направи подобни по-мрачни икономически прогнози, след като през октомври той посочи, че ще понижи очакванията си за производствения растеж на Острова за години напред.

По-слабите прогнози за растежа би трябвало да означават за финансовия министър Хамънд по-ниски данъчни приходи, добавяйки по този начин към предизвикателствата пред постигането на основните цели за подобряване на британските публични финанси.

В същото време бюджетният дефицит на Обединеното кралство за фискалната 2017/2018 година (април 2017-а/март 2018-а) се очаква да бъде в размер на 49,9 млрд. паунда спрямо предишна прогноза за дефицит от цели 58,3 млрд. британски лири. За следващата фискална година (април 2018-/март 2019-а) британските власти прогнозират, че бюджетният дефицит ще бъде под 2,0% спрямо БВП, което е почти без промяна спрямо предходната прогноза за дефицит от 1,9% на сто.

По-слабите прогнози за икономическия растеж обаче ще доведат до по-голям бюджетен дефицит в средносрочен план, като вече се очаква дефицит от 1,3% от БВП през финансова 2021-а/2022-а година, което е почти двойно над предходната оценка за дефицит в размер на 0,7% от БВП.

Трябва да се има предвид, че преди вота в подкрепа за Брекзит през миналата година, британските власти си бяха поставили за цел да постигнат до края на това десетилетие бюджетен излишък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна