Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Основен източник на замърсяването на въздуха в София е битовото отопление

Нено Димов
Снимка: БГНЕС



Експериментално измерване за качеството на въздуха в четири района на София, направено миналата седмица, е установено замърсяване в квартал "Бояна", съобщи министърът на околната среда Нено Димов. Той  повтори, че основен източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление:

Резултатите от изследванията, които направихме, от замерванията са, че навсякъде в този период нямаше превишаване на нормите на фини прахови частици, с изключение на квартал "Бояна", в което на 17-и имаше превишение до два пъти на фините прахови частици, като интересното е, че това превишение е засечено в периода 17-23 ч., т.е. в края на работния ден. Това, може би, е още едно доказателство, което показва, че основният замърсител е битовото отопление с твърдо гориво.

Председателят на комисията по околната среда в Столичния общински съвет Лорита Радева съобщи, че Столичната община ще повиши контрола, за да не се допуска незаконно изгаряне на материали, които водят до замърсяване на въздуха:

Каквото е горенето на гуми, каквото е горенето при премахване на обвивката на кабели и каквото е горенето на всички материали, които предизвикват замърсяване.

Столичната община ще подготви законодателни промени за регламентиране на качеството на горивата, които се продават.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени