Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горан Благоев: Инициативата за признаване на македонската църква се нуждае от силна обществена подкрепа

Има всички шансове за успех при добра воля от страна на Светия синод

Снимка: БГНЕС


Общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония призоваха Българската партиаршия да приеме протегнататат ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна църква - майка. Писмото е адресирано до Патриарх Неофит и Светия синод.

По повод това искане журналистът Горан Благоев обяви в "Нещо повече", че подписката вече е достъпна за обществена подкрепа в интернет на сайта peticiq.com.

Благоев припомни историческите основания за подобно искане:
Македонската православна църква се възстановява като Охридска архиепископия. Впоследствие имаме Търновска архиепископия, но българските владетели не посягат на Охридската архиепископия. Давали са си сметка колко е важно да има още една българска църква. От 50 години македонската църква се намира в духовна изолация.

Журналистът изрази надежда да има реакция от Светия синод:
В понеделник очаквам да излезе с някаква позиция по това писмо, а не да го обрече на забрава, както се е случвало много често досега.  

Относно информациите за консултации с останалите поместни църкви, с които БПЦ е в канонично общение, Горан Благоев отбеляза:
Не е трудно да отгадаем позицията на някои от останалите поместни църкви, но всичко е въпрос на църковна дипломация. Има всички шансове при добра воля на нашия Свети синод нещата да се изведат до един добър край и да възстановим духовното си общение с нашите братя и сестри от Македония. Тази инициатва се нуждае от силна обществена подкрепа.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!