Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Иво Венков гостува на Софийската филхармония

Иво Венков

Мащабната Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен  ще звучи в зала "България" на 23 ноември от 19 часа. Солисти ще бъдат Цветана Бандаловска - сопран, Петя Цонева - мецосопран, Даниел Магдал - тенор (Румъния) и Юлиан Константинов - бас, а на диригентския пулт пред Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" ще застане Иво Венков.

Роденият в Русе диригент е преминал обучение в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и е носител на престижни награди, сред които втора награда на конкурса "Густав Малер" и първа награда на конкурса "Сър Джордж Шолти". Вече 20 години маестрото живее и работи в Белгия, където в момента дирижира бароков оркестър и класическа симфониета. Едновременно с това е професор по дирижиране в Антверпенската консерватория.


По повод изпълнението на Симфония №9 от Бетовен на софийска сцена диригентът сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": Когато слушате такава музика, просто нямате друг избор, освен да бъдете оптимисти. Самата Ода на радостта: Freude, Freude, Freude (щастие, радост) - тя е едно преизпълване, някакъв блян, според мен, ако говорим за щастие.

Цялото интервю с Иво Венков чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени