Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след присъдата срещу Младич

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана. Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото:

Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще. Ние съзнаваме нашата отговорност, опасяваме се, че другите не съзнават своята. Това обаче не е слабост, това е нашата сила, каза Вучич.

В днешното си решение Международният трибунал за бивша Югославия призна Младич за виновен за избиването на хиляди жители на Сребреница и Сараево по време на войната от 90-те години на миналия век и го осъди на доживотен затвор.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик отхвърли присъдата, наричайки генерал Младич „герой“, спасил сърбите в Босна и Хърватия от геноцид:

Това не е присъда нито срещу Република Сръбска, нито срещу сръбския народ, нито срещу сръбската армия. Това е още един срамен удар по сръбските жертви. Ние не можем да определяме решенията на Хага, но и тази присъда не може да се отрази на историческата ни памет, заяви Додик.

От своя страна председателят на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич изрази надежда, че доживотната присъда на Ратко Младич ще послужи като предупреждение за „онези, които все още искат разделение и конфликти“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна