Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в Закона за МВР

Депутатите гласуваха повече правомощия на Главната дирекция "Гранична полиция"

"Гранична полиция" ще може да осъществява оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления

| обновено на 23.11.17 в 11:41
Снимка: Ани Петрова, БНР

Разширяват се правомощията на Главната дирекция "Гранична полиция", която ще може да осъществява оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за МВР. Служителите на МВР вече ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим. Парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населени места до 5000 души.

От БСП критикуваха практиката да се дават пари за дейности, които не са гласувани в бюджета. Депутатът Красимир Янков:

В същото време се дава възможност за допълнителни средства, с които да разполага Министерството на вътрешните работи съобразно подписани договори, които първо не подлежат на контрол от Народното събрание, а възможността за обезпечаването на средства за около 70 щатни служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност". Предложеният бюджет за МВР осигурява средствата за около 46 000 служители. По щат те са 49 800, тоест предлага се недоокомплект. Ще се запушват пробойни с договори като търговско дружество от страна на МВР, с които да се осигурят средствата за около 70 души.

Цветан Цветанов от ГЕРБ коментира, че това не е така:

Начинът, по който излагате аргументите си, са абсолютно неверни. Тук не говорим за стопанска дейност или за някаква търговска дейност, а тук говорим за дейности, които ще бъдат извършени и те трябва да бъдат заплатени, а що се касае до договорите, само да ви припомня, че точно вие бяхте тези, които закрихте СОТ-МВР, което за всеки един е ясно, че това беше груба грешка. Можеше да бъде използвано както за национални обекти, така също за държавни институции.

С промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен номер 112 центровете на системата ще обработват и спешни повиквания от превозни средства. Парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лева за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за сигурността. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба до 50 лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени